Minciunele, ciurigai cu maia, reteta simpla cu maia.

Minciunele simple cu maia/drojdie salbatica reprezintă o delicatesă tradițională, cu o textură pufoasă și o aromă inconfundabilă, perfectă atât pentru micul dejun, cât și pentru o gustare delicioasă pe parcursul zilei.

Această rețetă nu doar că este simplă, dar și sănătoasă, deoarece utilizarea maielei aduce beneficii nutrționale considerabile. Spre deosebire de alte metode, care pot necesita agenți de creștere chimici, maiaua oferă un proces de fermentare natural, ceea ce nu doar că îmbunătățește digestia, ci și conferă o savoare specifică și profundă aluatului.

Aproape toate ingredientele pot fi găsite cu ușurință în orice gospodărie, ceea ce face aceasta rețetă accesibilă tuturor, indiferent de abilitățile culinare.

Rețeta este o combinație perfectă între simplitate și aromă, fiind utilizată atât în sărbători, cât și în zilele obișnuite. Pregătirea ei poate deveni o activitate recreativă, având în vedere că toată familia poate participa la procesul de amestecare și frământare.

Reteta

Pentru maia: 50gr maia, 200gr faina, 200gr apa – amestecați toate ingredientele până obțineți o compoziție omogenă, apoi lăsați bolul acoperit peste noapte.

Reteta aluat

500 gr faina, 250ml lapte, 80gr unt, putina sare, 1-2 linguri de zahar, coaja de portocala, esență, 1 ou – combinați toate ingredientele, adăugați maiaua activă și frământați până când aluatul devine elastic și neted.

Apoi, lăsați-l la dospit încă o dată pentru a realiza minunata aerisire, care va face ca minciunelele să fie incredibil de pufoase și gustoase.

Aluatul se lasa la dospit cam 30 de minute, dupa care il lucrati putin si se lasa la dospit cam 3 ore.

Dupa ce aluatul este dospit, il punem pe masa de lucru, asigurandu-ne ca suprafata este curata si bine infainata pentru a preveni lipirea. Cu ajutorul unui sucitor, il intindem cu atentie, pana obtinem o foaie uniforma, de grosime potrivita.

Taiem marginile, iar apoi incepem sa taiem pe lung fasii mai groase, asigurandu-ne ca dimensiunea acestora este constanta, pentru a obtine un rezultat uniform.

Dupa ce am taiat fasiile, le taiem pe jumatate, obtinand astfel portii mai mici, ideale pentru prajit. Pe mijloc vom face o gaura, care va servi ca un loc de legatura pentru aluat, si baga o parte de aluat in gaura respectiva, realizand astfel o formatiune de fundita.

Dupa ce toate funditele sunt formate, se pun la un loc in tava, avand grija sa lasam spatiu intre ele, pentru a permite expansiunea acestora in timpul dospirii.

Le lasam la dospit intr-un loc cald, acoperite cu un prosop curat, pentru a le oferi o textura pufoasa si aerata, inainte de a fi prajite in ulei incins.

Uleiul ar trebui sa fie la temperatura potrivita, astfel incat sa ofere o prajire uniforma si sa nu absoarba exces de grasime.

Odata ce funditele devin aurii si crocante, le scoatem cu o spatula si le transferăm pe un suport acoperit cu servetele pentru a absorbi uleiul in exces.

Apoi, se pudreaza generos cu zahar, adaugand un gust dulce si o aroma delicioasa. Pot fi servite imediat, calde, pentru a savura textura pufoasa si gustul minunat.

Daca va face placere, va invit cu caldura sa ma urmariti aici sau pe canalul meu de Youtube, unde share-uiesc si alte retete delicioase si trucuri de gatit.

Fiecare reteta este o oportunitate de a explora si a savura bucuria gatitului, iar aprecierea dumneavoastra este mereu motivanta.

Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + three =