- Reteta
1 pui intreg
boia
garam masala
coriandru
sare piper
seminte de chimen
seminte de fenicul
1 lingura de mustar
putin ulei
3 albusuri de ou
2 kg de sare
- Salata
- 🌺600 gr cartofi
- 🌺castraveti murati
- 🌺ardei copti
- 🌺1 conserva de mazare
- 🌺telina
- 🌺morcovi
- 🌺sare piper
- 🌺 5 6 linguri de maioneza
Buna tuturor,
Astăzi va arat cum faceți delicioasa salata de ”boeuf” sau mai simplu spus salata de pui, deși clasica salata este făcuta cu minunata carne de vita nu toată lumea prefera aceasta carne!
Printre care ma enumăr si eu mi se pare mult mai ușoara cu carne de pui, dar acum fiecare cu preferințele lui!
Eu am ales modalitatea franțuzeasca de a prepara puiul întreg in crusta de sare bineînțeles aceasta metoda este folosita in mod normal la peste, dar cine zice ca in bucătărie nu poți schimba metodele de preparare nu exista rețete ci bucătari care le creează.
Multi oameni înțeleg greșit bucătăria ei cred ca este vorba despre o carte plina de rețete scrisa cu multe poze si tehnici care sunt bătute in cuie!
Unele tehnici da nu pot fi schimbate dar prin vasta mea cariera de bucătar prin Michelin ce am văzut la marii bucătari este ca ei gătesc după simțuri, nu i-am văzut cu rețeta in fata sa facă ceva.
Rețetele sunt pentru cei de acasă care doresc să facă si ei la rândul lor acel preparat, dar niciodată o rețeta făcuta de un bucătar nu va avea același gust sau aspect ca si atunci când este făcuta de altcineva!
Si asta este pentru ca fiecare om are gustul lui propriu își lasă amprenta lui proprie asupra unui preparat cheie!
Ca si in istorie cum este amintit Alexandru cel mare era cunoscut ca cel mai bun tactician militar voi va dați seama de 2000 de ani nimeni nu a ajuns la nivelul lui de tactica militara.
Întrebarea este de ce?
Fiindcă era unic prin originalitatea lui prin tacta lui avansata prin riscul pe care si-l asuma pe terenul de război.
Așa este si in bucătărie toți bucătarii renumiți pe care ii vedeți fiecare s-a remarcat prin ceva si sunt bucătari care nu pot fi înlocuiți nici la sute de ani distanta!
Da pe lângă bucătărie mai sunt pasionata si de istorie as asculta ore întregi documentare despre istorie mi se pare incredibil cum oamenii au evoluat.
Dar acum sa trecem la rețeta noastră!

O sa începem cu partea care durează cel mai mult ca si gătire adică puiul!
Aveți nevoie de un pui întreg care trebuie curățat bine, pârlit, spălat după ce este pârlit, mereu îmi place sa pârlesc puiul chiar daca pare ca este ok la prima vedere prefer sa fiu sigura!
Odată curățat si pârlit puiul pregătim o Marinada aici rețeta este relativa se poate face după bunul plac poate unor oamenii nu le plac anumite condimente deci se pot omite!
Eu am folosit putin ulei, garam masala, sare, piper, coriandru, semințe de fenicul, 1 lingurița de muștar, boia.
Amestecam totul si începem sa punem aceasta marianda peste pui masați bine pentru a pătrunde toată aceasta marinada in carne!
Lăsam deoparte puiul si ne ocupam de crusta din sare!
Gătind carnea in crusta de sare o sa iasă mai suculenta si crocanta in același timp, si nu o sa iasă sărata va asigur.
Punem într-un bol albușurile de ou adaugăm boia, semințe de fenicul, semințe de chimen, 2kg de sare fina se poate face si cu sare grunjoasa!
Amestecați pana tot albușul intra in sare o sa fie nisipos dar nu va faceți griji odată ce începeți sa îl puneți peste carnea de pui o sa vedeți ca este total diferita textura!
Vom lua o tava si punem hârtie de copt in ea după care începem sa facem prima baza cu sare practic covorul apoi punem puiul si îl îmbracam in crusta de sare bine.
Trebuie sa presați puțin pentru a se lipi cat mai bine!
Îl vom lasă in cuptor la 200 de grade timp de 1h si 30 de minute, temperatura interioara trebuie sa fie de 80 de grade!
După ce este gata loviți puțin deasupra cu partea ascuțita din cuțit de lângă mâner si după se da foarte ușor la o parte ca un capac!
După ce carnea se răcește o vom tăia cubulețe o sa vedeți cat este de gustoasa!
O sa punem si legumele la fiert cartofii se fierb in coaja adaugăm sare in apa cartofii o sa știți ca sunt gata atunci când un cuțit intra foarte ușor in ei.
De preferat este sa ii curățați de coaja când sunt fierbinți se vor curata mai ușor!
O sa punem la fiert într-o alta oala țelina, morcovi, mazărea eu am cumpărat-o la conserva gata pregătita, castraveții murați ii tăiem cubulețe mici, gogoșarii la fel!
După ce țelina si morcovii sunt fierți le lăsam sa se răcească după care începem sa le tocam împreuna cu cartofii!
Punem legumele si carnea într-un bol mai mare, adaugăm sare si piper după gust, punem si 5-6 linguri de maioneza.
Daca vreți puteți folosi maioneza cumpărata in acest fel se poate tine in frigider salata pana la 6 zile, daca folosit maioneza proaspăta in maxim 2 zile trebuie consumata salata!
Se decorează după bunul plac de asemenea aveți si varianta video mai sus lângă titlu poate va ajuta!
Sau tot aici pe blog gasiti reteta la maioneza clasica!
Daca ți-a plăcut aceasta postare te invit sa te abonezi la blogul meu!
Va mulțumesc!
